Tönkölybúza kenyér házilag

Hosszú ideje foglalkoztatott a gondolat, milyen lehet itthon kenyeret sütni, de valahogy sose vitt rá a lélek, hogy valóban süssek, hiszen úgysem sikerül, gondoltam…

Most viszont páromtól kaptam 5 kg tönkölybúzalisztet, mely a létező legegészségesebb fajtából való, így ellenkezés nélkül, kötelező volt kenyeret sütnöm:)

Hát az élet rácáfolt félelmemre, mert pikk-pakk mennyei finomságot dobtam össze az alábbi recept alapján, melynél minden klappol. Finom, szép, illatos, és nem utolsó sorban, nem kell egy éjszakát keleszteni, így a délelőtt elkezdett sütés eredményét már ebédidőben elfogyaszthattam:)

Hozzávalók:

  • 500 g tönkölybúza liszt
  • 1 teáskanál só
  • 7 g élesztőpor
  • 350 ml víz (langyos)
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A lisztet, és az élesztőport egy tálba öntöm, összekeverem. Majd hozzáadom a mézet, sót, olívaolajat, és apránként a vizet is hozzáöntöm.

Az így kapott masszát robotgéppel dagasztom pár percig.

A kész tésztát egy tálba teszem, lefedem konyharuhával, és egy órát meleg helyen kelesztem.

A megkelt tésztát (legalább 3-szorosára duzzad) kiteszem egy lisztezett asztalra, többször összegyúrom, majd 2 részre osztom. Lehet egyben is hagyni, de nekem a 2 kis rúdkenyér tetszetősebb.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (alulra szórok kis lisztet) behelyezem a 2 kenyérrudat, tetejét olívaolajjal megkenem kicsit, és bevagdosom a tetejét a rudaknak.

35 percre beteszem előmelegített sütőbe, 210 fokra.

A kész kenyereket rácson, konyharuhával lefedve hűtöm le.

Jó étvágyat!:)

Related posts