Hosszú ideje foglalkoztatott a gondolat, milyen lehet itthon kenyeret sütni, de valahogy sose vitt rá a lélek, hogy valóban süssek, hiszen úgysem sikerül, gondoltam…
Most viszont páromtól kaptam 5 kg tönkölybúzalisztet, mely a létező legegészségesebb fajtából való, így ellenkezés nélkül, kötelező volt kenyeret sütnöm:)
Hát az élet rácáfolt félelmemre, mert pikk-pakk mennyei finomságot dobtam össze az alábbi recept alapján, melynél minden klappol. Finom, szép, illatos, és nem utolsó sorban, nem kell egy éjszakát keleszteni, így a délelőtt elkezdett sütés eredményét már ebédidőben elfogyaszthattam:)
Hozzávalók:
- 500 g tönkölybúza liszt
- 1 teáskanál só
- 7 g élesztőpor
- 350 ml víz (langyos)
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A lisztet, és az élesztőport egy tálba öntöm, összekeverem. Majd hozzáadom a mézet, sót, olívaolajat, és apránként a vizet is hozzáöntöm.
Az így kapott masszát robotgéppel dagasztom pár percig.
A kész tésztát egy tálba teszem, lefedem konyharuhával, és egy órát meleg helyen kelesztem.
A megkelt tésztát (legalább 3-szorosára duzzad) kiteszem egy lisztezett asztalra, többször összegyúrom, majd 2 részre osztom. Lehet egyben is hagyni, de nekem a 2 kis rúdkenyér tetszetősebb.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (alulra szórok kis lisztet) behelyezem a 2 kenyérrudat, tetejét olívaolajjal megkenem kicsit, és bevagdosom a tetejét a rudaknak.
35 percre beteszem előmelegített sütőbe, 210 fokra.
A kész kenyereket rácson, konyharuhával lefedve hűtöm le.
Jó étvágyat!:)