Terhesség alatti teendők

Amint a terhességi teszted eredménye pozitív, az életed megváltozik. Az első örömkönnyek után egy hatalmas feladathalmazban fogod találni magad. Vérvételek, védőnői találkozók, ultrahang vizsgálatok, és miegymás követi egymást egészen a szülésig.

Azonban egy jól megtervezett menetrenddel nem kell minden héten kimozdulnod a lakásból, ha éppen a reggeli rosszullétek kerülgetnek, vagy csak épp pihennél a kanapén a terhesség alatti vizesedő lábaiddal.

 1. hónap:
  • Amint megtudod, hogy várandós vagy, kezdd el szedni a terhesvitaminokat. Ha tervezett a terhesség, akkor valószínűleg már elkezdted 3 hónappal a teherbeesés előtt, hiszen minél korábban kezdjük, annál nagyobb a védelem. Fontos, hogy jód és folsav tartalom magas legyen a vitaminokban, márkától függetlenül.
  • Válassz (ha még nem tetted) magadnak szülészorvost, aki végig vezet a terhesség 9 hónapján. Érdemes az orvosodtól megkérdezni, ő kit javasol a szülésznői feladatok ellátására a szülés alatt.
  • A védőnő havonta elmegy hozzád, megbeszélheted vele az aktuális aggodalmaidat, kérdéseket feltehetsz neki, és segítséget kérhetsz tőle a terhességgel kapcsolatban.
  • Orvosoddal is minden hónapban javasolt találkozni, hogy a szükséges vizsgálatokat megtegye, vagy beutaljon rá.
 2. hónap: 
  • A 10. hét körül érdemes először felkeresnek az orvosod, előre lebeszélt időpontban, illetve a területileg hozzád tartozó védőnőt is. A 10. hét környékén érdemes az első ultrahang vizsgálaton túl lenni, mivel ekkor már biztosan halható a baba szívhangja. A 12. heti ultrahang: nyaki redő mérése, a baba fejlődése és mérete. Első vérvétel is ekkortájt szükséges.
  • Ha 35 év felett vagy, ajánlatos egy pontos kivizsgálás arra utalóan, hogy a baba egészséges e. Erre manapság már több megoldás is létezik, így nem szükséges egyből a magzatvíz vételre elmenni, amit a kórházakban ingyen megcsinálnak. Noha drága, de a legbiztosabb módszer például a 10. héttől már kérhető PrenaTest, mely a legbiztosabban kiszűri, ha lenne valamilyen betegsége a babának. Ekkor már a baba nemét is megtudják mondani ebből a vizsgálatból. Azonban ennél olcsóbb megoldásokra is van lehetőség hazánkban, így az integrált teszt, illetve a kombinált tesztre (11-16. hét között). Ezek viszont statisztikára épültek, így nem olyan biztosak, mint az előbbi, drágább teszt.
 3. hónap: 
  • 16. héten nagyon fontos vérvételi vizsgálat: AFP mérése, hepatitis szűrése, és a terheléses cukorvizsgálat (ha már volt előző terhességnél terhességi cukorbetegség).
 4. hónap:
  • A 16-20. hét közben, az AFP vérvételi vizsgálat eredményével a kezedben a következő ultrahangra beutalót kérni. Ezt hívják hivatalosan a genetikai ultrahangnak. Ekkor már (ha a baba is úgy akarja, és úgy fordul) megmondható a baba neme. Az ultrahang vizsgálaton megvizsgálják a magzat méreteit, fejlődési ütemét, kizárják a fejlődési rendellenességeket. Azonban, ha bármilyen problémát észlel a szakorvos, mindenképpen újabb, és alaposabb vizsgálatra van szükség. Vérvétel, vagy ultrahang formájában.
  • Ekkortájt szokás szülésfelkészítőre jelentkezni, főleg első gyermekes szülők számára. Apukáknak is javasolt 🙂
  • Ha még nem vették volna észre, ajánlatos ebben az időszakban már a főnököddel is közölni az örömhírt, mivel a távolléted alatt szükséges lesz helyettesítőt találni.
 5. hónap:  
  • Ha eddig kibírtad, most már startra készen, nekiállhatsz a babaszoba berendezésének, bútorok kiválasztásának, megrendelésének. Ne halaszd a várandósság végére, mert akkor már mozdulni sem fogsz tudni, nemhogy bútorokat tologatni, összeállítani. Ezekben a hetekben, miután már valószínűleg tudod a baba nemét is, elkezdheted a babaholmik vásárlását. Inkább többször vásárolj, mert ha egyben akarsz megvenni mindent, egy vagyont hagysz a boltokban.
 6. hónap:  
  • Elkezdhetsz gondolkodni azon, milyen szülést szeretnél. Természetesen szeretnél szülni, alternatív szüléssel, gyertyák között, kórházi szülés, vagy otthon szülés párti vagy e. De az is előfordulhat, hogy tervezett császármetszésed lesz. Mindenre fel kell, és érdemes készülni. Nem szabad elzárkózni egyik szülési forma elől sem. Az orvosod, akiben megbízol, tudni fogja, mi a legjobb neked és a babának abban a helyzetben. Legtöbb nő úgy készül, hogy természetesen fog szülni, sokan érzéstelenítés nélkül tervezik, de amint ott vannak élesben az utolsó órákban, nem kell sok, hogy könyörögjenek a fájdalomcsillapítóért, vagy azért, hogy “császározzák meg”. A szülésre mind testileg, mind lelkileg fel kell készülnünk, és el kell fogadni adott esetben, hogy nem mi döntünk a sorsunkról, hanem a hozzáértő csapat, melynek “főnöke” az orvosod, és mellette áll a szülésznő és az ápolói segítség.
  • 22-24. héten szükséges a terheléses cukorvizsgálat. Reggel éhgyomorral kell elmenned vérvizsgálatra, ahol egy cukros pohárvizet kell meginni. Előtte és utána vérvizsgálat. Amennyiben az eredményed nem a megfelelő tartományon belül van, akkor terhességi cukorbetegséged van. Ez plusz feladatokat, gondos odafigyelést kíván. Havonta meg kell jelenni és vérvizsgálatot végeztetni. Be kell állítani a cukrodat – jobb esetben csak –  diétával.
 7. hónap:  
  • Újabb ultrahang vizsgálat, melyen a baba méreteit, fejlődési ütemét ellenőrzik.
  • Ha még nem jártál a kórházban a szülészeten, ideje megtenned ezt a körbejárást. Megnézheted hova kell bejelentkezni, ha itt az idő, és milyenek a szülőszobák. Ez megnyugtató lesz számotokra, hogy nem idegen helyre kell menni majd a szüléskor.
  • Elkezdheted szervezni a segítőcsapatod. Ki lesz veletek az első hetekben, ki visz be a kórházba, kivel marad otthon a nagyobbik csemete (ha van) mikor te a kórházban leszel, stb.
 8. hónap:  
  • Ha elsőbabás szülő vagy, akkor érdemes keresni egy olyan csoportot, ahol megtanítanak az első hetek teendőire, így például pelenkacsere, szoptatási tanácsadás, stb.
  • Vegyél gyerekülést (manapság már a kombinált babakocsikhoz jár a hordozó, melyet betehetsz a kocsiba), amivel hazatudjátok szállítani az újszülött babátokat.
 9. hónap:  
  • A 36. héttől kezdve hetente kell járni az úgynevezett NST vizsgálatra, utolsó vérvizsgálat és utolsó ultrahang vizsgálat is megtörténik a szülés előtt. Vizeletet is kell vinni minden alkalommal.
  • ÉS az utolsó hónap leginkább a pihenésről szóljon. Remélhetőleg mindennel elkészültél. Babaszoba, babakelengye, nyomtatványok kitöltése és elküldése, apai nyilatkozat (ha nem vagy férjezett), stb.
  • A 36. héten már legyen kész a kórházi csomagod, melyben különítsd el a babaholmikat és a te dolgaidat. Így könnyebben boldogulsz, mikor be kell rohanni. Érdemes egy külön kis táskába tenni azon holmijaidat, amiket a szülésnél szeretnél magad mellett tudni, illetve azon dolgokat, melyeket a kórházi bentlét alatt kell használnod (természetes szülésnél általában 3 nap, császározáskor általában 5 nap).

Related posts