1. Az anyuka odafigyelése táplálkozására, mely kihat a gyermek egészségére és egész életére, fejlődésére. Napi 5-6 alkalomra ajánlott bontani az étkezéseket. Folsav, cink, B/, B12, C, D vitaminokat szakértők kiemelten ajánlják szoptatás és terhesség idején egyaránt.
2. A WHO szerint a babának az első 6 hónapban nincs másra szükség, csak az anyatejre.
3. A kisgyermek, 1 éves kora után is “csak” kisgyermek, és nem “mini felnőtt”. Ne adjuk ugyanazt az ételt számára, mint amit mi magunk eszünk étkezésekkor. Figyelni kell arra, hogy nekik még más vitaminokra, ásványi anyagokra van szükségük. A későbbi rossz iskolai teljesítmények hátterében kutatók azt állapították meg, hogy kisgyermekkori vashiány is állhat a háttérben.
4. Túlzott só és cukor bevitel!
Kutatások azt igazolják, hogy 80-90%-kal több sót és cukrot kapnak a kisgyermekek, mint amennyire valójában szükségük lenne. Milyen problémákat okoz? Túlzott sóbevitel, fűszeres ételek – nem megfelelően működő emésztőrendszer. Túlzott cukorbevitel – fogszuvasodás, étkezési problémák, székrekedés, túlsúly, Legegészségesebb “édesség” lehet a gyermekek számára a gyümölcs, abból is a hazai, idénygyümölcs.
A szülők feladata megismertetni minél több egészéges, és egyben ízletes ételt gyermekükkel.