Aki szeretne egészséges tortát készíteni a családnak, az gyorsan próbálja ki az alábbi receptet, hiszen nemcsak hogy isteni az íze, de mindenmentesként nem ártunk a szervezetünknek sem.
Az alábbi tortarecept cukor, liszt, tej, tojásmentes, így aki bármilyen imént felsorolt alapanyagra érzékeny, az is fogyaszthatja nyugodtan.
bevásárlólista:
300 gr datolya
110-130 gr kókuszreszelék
110 gr kókuszolaj (vagy kókuszzsír felolvasztva, lehűlve)
3-4 ek kakaópor (jó minőségű)
Recept:
Vegyünk elő egy kisebb csatos tortaformát (max. 18 cm).
A datolyát áztassunk be vízbe néhány órára.
Majd a datolyát szedjük ki a léből, és kinyomkodás (magokat is vegyük ki) után a datolyát mixerrel pépesítsük. A megmaradt lét tegyük félre, mert az kelleni fog a csokikrémhez.
A pépből csak 80-90 grammot tegyünk a tortaforma aljába, és szórjuk az egész kókuszreszeléket hozzá, majd gyúrjuk össze masszává.
Amikor már szépen összeállt, akkor simítsuk le a kezünkkel alsó rétegnek. Ezzel kész is volnánk a torta alsó felével.
Tegyük félre a tortaformát.
Nézzük a csokikrémet:
Turmixgépünkbe öntsük be a következőket, az alábbi sorrendben: (ha nincs turmixgép, akkor botmixerrel is összeállíthatjuk, kicsit tovább tart)
– 200 gr datolyapép (ezt már előzőleg pépesítettük a mixerben, vagy botmixerrel)
– 130 gr datolyalé
– 110 gr kókuszolaj
– 100 ml víz
– 3-4 ek kakaópor
Ezt keverjük össze a mixerrel. Ha túl sűrű, nem akarja rendesen keverni a gép, akkor vízzel hígítsuk. Ha túl folyós az állaga, akkor kakaóporral tudjuk sűrűbbé tenni.
Amint kész van a krém, önthetjük is rá a tortaformában alulra simított alsó réteghez.
A tetejére tehetünk gyümölcsöket, vagy egyéb díszeket, mindenki fantáziájára van bízva. 🙂
Hűtőben egy éjszakát minimum érdemes hagyni, hogy összeálljanak az ízek, és ne legyen folyós mikor lecsatoljuk a forma szélét.
JÓ étvágyat!:)