Amikor az ember megéhezik, de cukorbeteg, vagy fogyókúrázik, teljesen át kell alakítani az étrendjét. Azonban a már megszokott ízek mellett néha jól esik valami újat is kipróbálni, ami nem jár sok macerával, ízletes, és egyben nem borítja fel a vércukorszintünket sem.
A pászka, és a humusz kombóját a minap találtam ki, mely kifinomult ízvilágba repített, annak ellenére, hogy a pászka például a szegények eledele volt régen.
Humusz hozzávalók és a recept:
- 100 g szezámmag
- 200 g csicseriborsó (konzerv)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- Só
- Fehérbors
- 1 ek citromlé
- 1,5 dl olívaolaj
Egy száraz serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és közepes lángon, rázogatva pirítjuk, amíg világos zsemleszínt nem kap.
Az így lepirított szezámmagot bedobjuk egy aprítógépbe, hozzáadunk egy kevés olívaolajat és teljesen homogén állagú krémet készítünk belőle.
A csicseriborsót ehhez a pasztához adjuk.
Hozzáadunk még főzőléből egy keveset, majd a római köménnyel, sóval, fehér borssal, citromlével és egy gerezd fokhagymával ízesítjük.
Rakunk bele olívaolajat és az egészet összezúzzuk az aprítógéppel.
Az állagát javíthatjuk olívaolajjal, vagy főzőlével, illetve citrommal és a fűszerekkel.
Pászka hozzávalók és a recept:
- 200 g liszt (tönkölybúzaliszt)
- 150 ml víz
A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk.
Lisztezett asztalon vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd villával megszurkáljuk a tetejét.
Éles késsel lapokra vágjuk (téglalap alakúra)
Egy száraz teflonos serpenyőben szépen lassan mindkét oldalán megsütjük. Akkor tudjuk, hogy kész van, ha már láthatóak a barna foltok a tésztán, illetve ha már ketté tudjuk törni.